Schaarste in de houtwereld!

5/5/2021
Door corona ben je thuis misschien ook aan het klussen geslagen, en je bent zeker niet de enige. Gevolg: de vraag naar hout is explosief gestegen, met een heuse houtschaarste bij groothandelaars tot gevolg.
Geen snelle oplossing voor schaarste aan hout.

Prijzen voor sommige types hout zijn quasi verdubbeld, net als de wachttijd. En zelfs de houten palletten, waarop de producten gestapeld worden, zijn moeilijk te verkrijgen.

Er komt voorlopig geen einde aan de stevige stijging van de prijzen van hout en houtproducten. Dat heeft alles te maken met de toegenomen vraag en onzekere aanvoer.

Gevolgen?

Een grotere vraag naar hout, en tegelijk minder aanbod, wat leidt tot schaarste. Op sommige houtsoorten moet je tot acht weken wachten. En eens de gewenste houtsoort wel beschikbaar is, moet je er ook meer voor neertellen bij de kassa.

Naaldhout

Naaldhout kost gemiddeld zo’n 50% meer dan vorig jaar. “Een ongekende situatie”, aldus de VVNH. Maar verontrustender is de beperkte beschikbaarheid. De meeste zagerijen in het noorden, oosten en midden van Europa lijken tot aan de bouwvak uitverkocht. Het is nu niet te voorspellen wanneer de markt weer uitgebalanceerd, dus ‘normaal’, is. Dat moment hangt mede af van de vraag vanuit de VS en China en de mogelijke Russische exportban van stammen begin 2022.

Plaatmaterialen

Bij houtachtige plaatmaterialen variëren de prijsstijgingen zelfs van 6% tot (voor sommige producten) 60%. Ook hier is de toegenomen mondiale vraag de oorzaak. Naar verwachting blijft deze situatie ook voor een langere periode zo. Daarnaast ziet het er niet naar uit dat producenten op korte termijn meer plaatmaterialen kunnen gaan maken. “De vraag tot wanneer deze situatie aanhoudt kan niet worden beantwoord”, stelt de VVNH. “En verwachtingen over prijs en beschikbaarheid zijn door de vele onzekere factoren niet te geven.”

Hardhout

Ook de aanvoer van hardhout voor de woningbouwsector hapert. Dat geldt zowel voor hardhout uit de gematigde klimaatstreken als voor tropische houtsoorten. Daardoor liggen de prijzen 10 tot 25% boven die van vorig jaar. Door de vele onzekerheden vermoedt de VVNH dat hardhout de komende periode nog eens 5 à 10% duurder wordt.

Rol van de houthandel

Hoe dan ook is de huidige situatie van tijdelijke aard. VVNH-directeur Paul van den Heuvel: “Natuurlijk informeren onze leden hun klanten over de situatie, zodat ze met hun productieprocessen en projecten zo goed mogelijk op de actuele situatie kunnen inspelen. Het is de rol en functie van de houthandel om ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid op peil blijft en hout zijn weg blijft vinden naar mooie projecten. Maar dat is in deze tijd een bijzondere uitdaging.”

KLIK DOOR
Bron: vrt.be

Meer nieuws & blogs

May 9, 2022

De job-in-hout van Stijn

bekijk meer
November 29, 2021

COVID maatregelen - Holvoet

bekijk meer
November 10, 2021

Holvoet genomineerd voor Schrijnwerk Awards 2021

bekijk meer