Artikel: Brouwerij Van Honsebrouck
Publicatie
June 1, 2016
Leestijd
01' 26"
Tag
#BROUWERIJ
Bijlage - Doorverwijzing
Bekijken

“OM DE LINK TUSSEN HET HEDEN EN HET VERLEDEN TE LEGGEN, WERD EEN ROODBRUINE KLEUR GEKOZEN VOOR DE SANDWICHGEVELPANELEN IN SIERBETON”

Het is een zeldzaamheid dat een Belgische brouwerij naar een compleet nieuwe vestiging trekt. Maar Brouwerij Van Honsebrouck deed het. Ze verhuisde onlangs van Ingelmunster naar Izegem, waar ze op de voormalige site van Meubelen Lefevere een gloednieuwe brouwerij en bottelarij bouwde. Als uithangbord van haar belangrijkste bier, het Kasteelbier, koos de brouwerij voor een uitvalsbasis in de vorm van een modern kasteel.

Net zoals de meeste Belgische brouwerijen heeft ook Brouwerij Van Honsebrouck er een lange traditie opzitten. Het begon allemaal met landbouwer Amandus Van Honsebrouck, die al begin jaren 1800 begon te brouwen. Maar het was zijn zoon Emile die alles echt ingang zette en de brouwerij naar het centrum van Ingelmunster verhuisde. Naast het gereputeerde ‘Kasteelbier’produceert de onderneming vandaag nog zes andere merken, die allemaal zowel in binnen- als buitenlanderg gegeerd zijn. Verkoopsdirecteur Frédéric Boulez:“De laatste twee decennia kennen we een enorme groei. Om deze te bestendigen, hadden we geen andereoptie dan naar een nieuwe locatie te verhuizen. Onze originele brouwerij was niet alleen verouderd, maar kon ook niet verder worden uitgebreid. Vandaar dat we opzoek zijn gegaan naar een nieuwe locatie. Uiteindelijkvonden we anderhalve kilometer verder de perfecteoplossing met de oude site van Meubelen Lefevere inEmelgem (Izegem). Twee loodsen werden behouden als opslagplaats voor ons leeg- en vol goed. De rest hebben we laten afbreken om er een nieuwe productiefaciliteiten kantoorruimte te bouwen.”

HOE ZIET HET ERUIT?

Op de eerste verdieping, rondom de buitenpatio, bevindt zich ‘Het Bierkasteel’. Dit omvat het bezoekerscentrum, uitgerust met een ontvangstruimte, feestzalen, seminarieruimtes én de brasserie die dagelijks voor het brede publiek toegankelijk is, steeds metzicht op de brouw-en foederzaal. Het gebouw metdrie bouwlagen heeft, net zoals een kasteel, ook drie ‘torens’ waarin respectievelijk de conciërge woning, een privaat vertrek voor de CEO en een ‘koelschip’(een open metalen vat om de gueuze te laten rijpen)zijn ondergebracht. Dirk Moerman van Architectenburo Dirk Moerman: “Om de link tussen het heden en het verleden te leggen, werd een roodbruine kleur gekozen voor de sandwichgevelpanelen in sierbeton. Vanop afstand ziet het er dus als baksteen uit, terwijlhet van dichterbij een ietwat futuristische aanblikgeeft.” Aan de achterzijde van het ‘kasteel’ werd debottelarij gebouwd, die de verbinding maakt met de behouden loodsen. Dirk Moerman: “In de bottelarij hangt de hoofd-pipebridge, die de navelstreng van heel het brouwproductieproces vormt en waaropkleinere strengen zich vertakken naar de nevengebouwen die opgebouwd zijn uit een metalen structuur met stalen sandwichpanelen als gevelbekleding. Op en naast deze gebouwen werden de verschillende silo’s en tanks geënt.”

GEEN EVIDENT PROJECT

Voor hoofdaannemer Alheembouw was BrouwerijVan Honsebrouck een prestigeproject. Projectleider Vincent De Wulf: “We werden aangesteld voorde ruwbouw, dus de funderingen, beton- en staalstructuur, gevels, rioleringen en beton(tussen)vloeren. Tevens stonden we in voor alle waterdichting en het afwerken van de gietvloeren. Niet alleenwas dit een grote werf, ook de tijdsdruk was enorm.We hadden immers slechts negen maanden om hetproject volledig te realiseren. Bovendien moest debrouwzaal al na vijf maanden klaar zijn om alleinox tanks binnen te brengen. Daarnaast was hetgeen eenvoudig ontwerp. Vooral de constructievan de torens en de vele niveauverschillen vroegenheel wat kennis en kunde om de prefabstructuur inzo’n korte tijd op punt te stellen. De zware belastingen op de vloer van de brouwzaal en de groteopening in de daktuin zorgden ervoor dat enkeleen bekisting ter plekke mogelijk was. Ook de metaalstructuur van de tentakels was geen evidentie gezien de enorme belasting van de cuves die zemoesten aankunnen. Vandaar dat er een speciaalsoort metaal (S355) moest worden gebruikt. Maarwe gaan met plezier zo’n uitdaging aan, want danzijn we eens zo trots als het resultaat er prachtiguitziet, zoals dat met Brouwerij Van Honsebrouckzeker het geval is.

Onze LinkedIn verhalen
Onze Instagram reels & stories
Onze Facebook posts
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meest gelezen 2023