Ecologische kinderopvang in recordtempo gerealiseerd
Publicatie
May 1, 2018
Leestijd
03' 20"
Tag
#OOSTENDE
Bijlage - Doorverwijzing
Bekijken

Wiegelied is een ecologisch gebouw met hernieuwbare materialen en zichtbare technieken.

Een moderne kinderopvang met duurzame, hernieuwbare materialen en zichtbare technieken in een natuurlijke omgeving. Opgetrokken op amper negen maanden tijd. Het mag duidelijk zijn: Wiegelied is een bouwkundig huzarenstukje dat voortvloeide uit een uitstekende samen- werking tussen de architect en de betrokken aannemer

Dat ecologie een belangrijk aandachtspunt was bij het ontwerp ende bouw van kinderopvang Wiegelied is zo klaar als een klontje. Kalkhennep en stro zorgen voor een gezond binnenklimaat via hun ademende, vochtregulerende en sterk isolerende eigenschappen. Ook voorde andere afwerkingsmaterialen werd de meest ecologische oplossinggekozen, zoals een rubbervloer en een dakafdichting in TPO. Een keuzewaar architect Maarten Van der Linden (BAST architects & engineers)en Furnibo-projectmanager Karel Lambert samen over nadachten.

Creatieve invulling van het programma

Stad Oostende en Farys, dat de voorafgaandelijke Design & Buildwedstrijd uitschreef, eisten onder meer een polyvalente ruimte. Om devoorwaarden binnen het vooropgestelde budget en de strakke timingte kunnen vervullen, hanteerde de architect een creatieve aanpak.“Het gebouw heeft een brede centrale hal. Die kan wanneer nodig gebruikt worden als polyvalente ruimte. De leefgroepen liggen rond diecentrale hal en zijn twee-aan-twee voorzien van een verzorgingsruimte.Zo kunnen we de oppervlakte optimaal benutten”, aldus Maarten Vander Linden. “Alle ruimtes voor de kinderen bevinden zich op het gelijkvloers en zijn zichtbaar vanaf de onthaalbalie. De personeelsruimteszijn ingericht op de verdieping.”

Keuze voor nagroeibare materialen

BAST focust zich bewust op sociale en ecologische projecten. “In Wiegelied werkten we zoveel mogelijk met nagroeibare materialen zoalsstro, leem en hout. Die geven het gebouw een uniek karakter, maar zijnvooral gezond en duurzaam.” Voor aannemer Furnibo bood het specifieke materiaalgebruik de kans om grenzen te verleggen. Karel Lambert:“Het was de eerste keer dat we een skeletbouw uitvoerden, en dat meteen met niet-traditionele materialen. Op zich een uitdaging,maar ook een opportuniteit om bij te leren. Ook al werken we met ervaren onderaannemers, we moeten altijd zelf op de hoogte zijn vande technische kant van de werken. Een belangrijk vraagstuk was hoewe aan de hand van die natuurlijke materialen de beoogde luchtdichtheidsklasse konden bereiken. Ik kan met enige trots zeggen dat we eringeslaagd zijn.”

Bouwteam aan het werk

Vanaf de eerste ontwerpfase vormden architect en aannemer een bouwteam. Dat hielp om de strakke timing te halen, maar bood ook enkele andere praktische voordelen. “Zo zijn de houten balken van het dak voor 90%zichtbaar gebleven. Uiteraard moeten de technieken netjes geïntegreerdworden, want je kan ze niet wegwerken. Ons bouwteam nam die zaken meteen mee in het ontwerp, met een mooi resultaat tot gevolg.”

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD

Volledig in lijn met de filosofie van het duurzame bouwproject vielde keuze voor het binnenschrijnwerk van Wiegelied op Rubberwood, een van de meest ecologische houtsoorten. Het hout vande rubberboom is als het ware een restproduct. Het wordt pasverwerkt na de volledige cyclus van latexproductie. “Rubberwoodheeft een mooie, lichte kleur en laat zich eenvoudig bewerken. Hetgaat perfect samen met de zichtbare gelamelleerde balken”, weetDieter Vandeweghe van de firma Holvoet Gebroeders. Om de natuurlijke uitstraling van het hout optimaal te vrijwaren, werd hetenkel bewerkt met een monocoatolie. Holvoet Gebroeders produceerde en plaatste al het binnenschrijnwerk: massieve raam- endeurgehelen, doorgeefkastjes, trappen, binnendeuren … Dit metbijzondere aandacht voor kindvriendelijkheid, zoals afwijkendedeurkrukken en vingerklembeveiliging aan de scharnier- en slotzijde. “Ons ervaren team van twintig medewerkers gelooft sterk invakmanschap en kwaliteit. We onderscheiden ons met onze proactieve ingesteldheid en onze specialisatie in afwerkingen die eenzekere techniciteit vergen”, besluit Dieter Vandewege.

Onze LinkedIn verhalen
Onze Instagram reels & stories
Onze Facebook posts
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meest gelezen 2023