Artikel: Zwembad Brigitte Becue (Oostende)
Publicatie
May 20, 2021
Leestijd
02' 52"
Tag
#TECNISCHEDEUREN
Bijlage - Doorverwijzing
Bekijken

“De architectuur heeft een lichtheid en een open karakter, dat aan elke zijde perfect afgestemd is op de omgeving”

Een officieel wedstrijdbad van 50 meter, een instructiebad met diepe beweegbare bodem voor duikclubs en een recreatief gedeelte. Met die invulling beantwoordt het nieuwe Zwembad Brigitte Becue aan alle noden van zwemmend en watersportend Oostende. En dan hebben we het nog niet over de aantrekkelijke cafetaria, het panoramisch zicht op het golfterrein of de sociale appartementen boven op de sportinfrastructuur …

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD

Vochtige lucht en chemische invloeden van onder meer chloor. Dat houten zwembadgebouwen op het eerste gezicht geen vanzelfsprekende combinatie zijn, is algemeen geweten. Tenzij je de kennis en expertise hebt om het te vertalen naar een complementair verhaal. Holvoet Gebroeders(Ingelmunster) voerde het houten maatwerk uit voor het Zwembad Brigitte Becue. De binnendeuren in het zwemgedeelte zijn vervaardigd in volkern met PU. Samen met de padoek blokkaders, met arduinen neut, maken deze elementen de deuren resistenter tegen de zwembadlucht. De binnendeuren in de appartementen zijn standaard schilderdeuren.

Daarnaast plaatste Holvoet Gebroeders een aanzienlijk aantal technische deuren, waaronder brandwerende en vochtwerende binnendeuren. De eyecatchers in dit project zijn evenwel het barmeubel en de onthaalbalie. Deze grote interieurelementen zijn opgebouwd uit HPL-platen en afgewerkt met schuivende glasgehelen en tabletten in massieve eik. Het initiële ontwerp van de architecten werd tijdens een intens voortraject gefinetuned door het complete bouwteam. Holvoet Gebroeders prefabriceerde maximaal, zodat de assemblage op de werf vlot verliep. Het barmeubel is trouwens volledig afsluitbaar met behulp van rolluiken, die onzichtbaar geïntegreerd zijn in het plafond. Ook die werden geplaatst door de ervaren schrijnwerkers en tot in de puntjes afgewerkt.

Moderne zweminfrastructuur

Net zoals in veel steden en gemeenten was het voormalige Oostendse zwembad verouderd en niet meer up-to-date qua technieken en energie-efficiëntie. Meer dan louter een vervanging van het oude zwembad is het nieuwe projecteen upgrade, die uiteenlopende functies verbindt en een breed zwempubliek aantrekt. Van fanatieke sportievelingen – al dan niet in clubverband – tot‘ watergrage’ speelvogels van alle leeftijdsklassen. Voor die laatste categorie is een recreatief gedeelte uitgewerkt. Onder meer de twee glijbanen en de klimmuur bieden heel wat uitdagende waterpret. “De focus lag in de eerste plaats op de vele zwem- en duikclubs uit de buurt”, weet Dieter Haemers. “Het 50meterbad is een officieel wedstrijdbad, inclusief een tribune voor supporters en bezoekers. Verder is er een modern instructiebad met beweegbare bodem gerealiseerd. Die bodem reikt dieper dan het gemiddelde zwembad. Zo beschikken ook duikclubs voortaan over een mooie trainingsplaats.”

Het zwembadgedeelte is overigens allesbehalve kil en kaal aangekleed. Met geperforeerde houten kanaalplaten wordt het geluid van het zwempubliek deels gedempt. Bovendien maken deze platen grote overspanningen mogelijk. Om het omgevingsgeluid nog verder te filteren tot een aangenaam akoestisch niveau werd één wand volledig uitgewerkt in spuitpleister, zodat de zwemmers zich optimaal kunnen ontspannen – en inspannen – in hun nieuwe zwembad.

Voor aannemer Stadsbader, dat samen met Olco Sportsphere een THV met de naam Sportsbuilders oprichtte, was het veelzijdige zwembad meteen een stevige vuurdoop. “Voor ons eerste echte zwembadproject namen ook wij een Nederlandse expert onder de arm, in het bijzonder voor de technieken”, duidt werfleider Yves Van Petegem. “Op het vlak van uitvoering waren er natuurlijk meerdere aandachtspunten. Waterdichtheid bijvoorbeeld. We plaatsen veel waterdichte kuipen, onder meer voor kelders, maar bij een zwembad ligt de lat uiteraard nog een stuk hoger. Zo stortten we de overloopgoten samen met de wanden en werden alle tegelwerken voorzien van epoxyvoegen. Sport, ontspanning en wonen op één site. Ook onderdeel van de ontwerpwedstrijd: een sociale woonfunctie op hetzelfde terrein. De architecten opteerden ervoor om die appartementen boven op het zwembadgebouw te plaatsen.

“Een keuze voor compact bouwen en optimale toegankelijkheid van de site”, licht architect Dieter Haemers toe. “De twee woonvolumes zijn volledig onafhankelijk bereikbaar en afgewerkt met klassieke materialen en energiezuinige technieken. In totaal zijn er 22 appartementen ingericht. Net als bezoekers van het zwembad kunnen de bewoners hun wagenstallen in de ondergrondse parkeergarage. Bovendien genieten ze mee van de dynamiek en de faciliteiten van de nieuwe sportsite.”

Onze LinkedIn verhalen
Onze Instagram reels & stories
Onze Facebook posts
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meest gelezen 2023