Natuursteen verwerkt in deurkast
Publicatie
May 12, 2021
Leestijd
01' 10"
Tag
#UITVOERING
Bijlage - Doorverwijzing
Bekijken

"Een unicum binnen ons huidig portfolio aan projecten"

De afgelopen jaren kwamen er steeds nieuwe referenties bij, die telkens een grote uitdaging. Af en toe zijn er projecten die ons voor altijd zullen bijblijven. Zwembad Oostende, oftewel zwembad Brigitte Becue, is er ongetwijfeld zo eentje. De uitdaging? Belgische blauwsteen verwerken in onderaan de deurkasten, en dit állemaal in onze eigen productiehallen

Belgische blauwsteen - gezoet

De Belgische Blauwe Steen uit Henegouwen is 's lands meest bekende natuursteen. Ze heeft tal van afwerkingen en kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Bepaalde afwerkingen lenen zich beter voor buitengebruik dan voor binnen. Deze "gladde" afwerking, is vooral geschikt voor binnengebruik. De aangeboden kwaliteit valt onder de technische keuze, wat betekent dat er koollijnen, waterlijnen, fossielen en kleurverschillen kunnen aanwezig zijn in de steen.

Neut

Een neut is het onderste gedeelte van de stijlen van een houten deur- of raamkozijn, die in natuur- of kunststeen wordt uitgevoerd. Een neut voorkomt dat vocht in de houten stijlen optrekt, opdat ze niet gaan rotten. Neuten worden vaak samen met een natuur- of kunststenen uitgevoerd. De neut krijgt de vorm van de kozijnstijl. Toen kozijnen nog een dragende functie hadden, werd de dorpel tussen de neuten aangebracht, zodat de dorpel niet werd belast en zou breken. Moderne kozijnen hebben die dragende functie niet meer, daarom kunnen neuten en dorpel als een geheel aan de stijlen worden verlijmd. Neuten zijn vervangen door vlakke kussens op de onderdorpel waar de stijlen op aansluiten.

Vochtwerend

Vanzelfsprekend is een zwembad een vochtige ruimte. Normering voor vochtwerend deuren kan worden onderverdeeld in twee segmenten: deuren voor vochtige ruimte (indirect vochtig) of natte cellen (deze deuren komen direct in aanraking met water). Ook voor deze situatie werd de meest duurzame oplossing bedacht, rekening houdend met de noodzakelijke vochtwerendheid.

Pen en gat verbinding

Een pen-en-gatverbinding is een houtverbinding waarbij twee houten onderdelen door middel van een pen-gat met elkaar worden verbonden. Aan het ene deel wordt een rechthoekige pen gemaakt. In het andere onderdeel wordt een rechthoekig gat gefreesd met dezelfde afmetingen.

Verlijmde padouk tegen kromming

Padouk hout is een tropische hardhoutsoort die zich onderscheidt door zijn typische dieprode kleur. Het hout is zeer weerbestendig en kan wel tegen een stootje. Daardoor leent deze houtsoort zich uitstekend voor buiten betimmeringen als kozijnen, deur- en raamposten en deuren. Padouk hout is zeer duurzaam hout; het valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dat bekend dat het kernhout van padoek nog goed is na 25 jaar en zelfs langer.

Onze LinkedIn verhalen
Onze Instagram reels & stories
Onze Facebook posts
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meest gelezen 2023